Dia negre a Tordera per l’anunci del tancament de TIPSA. Valoració de la situació local i propostes per tirar endavant.

8 02 2012

Avui ha sortit a la llum la notícia del tancament en les properes setmanes de l’empresa local TIPSA (Tintes Industriales del Punto, SA), especialitzada en la tintura i acabat de fibres tèxtils, i situada al polígon industrial de Can Buscà. L’empresa justifica el tancament pel canvi de la cadena de valor del sector, que actualment està dominat per grans grups i a les empreses petites els costa molt competir i fer-s’hi un lloc. Aquesta mala notícia suposarà un increment notable de la llarga llista de gent a l’atur que ja té Tordera: actualment som 1806 torderencs i torderenques sense feina i la plantilla de l’empresa és de 34 persones, actualment.

Cal actuar amb rapidesa des de l’administració local. S’ha d’afrontar la situació amb visió, virtut que no està tenint ni de bon tros el govern de CiU a Tordera. És evident que no s’està fent prou des del govern local per promoure l’arribada de noves empreses. Potser és perquè hi ha hagut relaxament amb la inversió del grup Inditex? Com serà aquesta feina que ens oferiran? Els llocs de treball ens beneficiaran tant com ens volen fer creure? (espero que sí) Hi haurà estabilitat laboral i, per tant, estabilitat a les famílies? (està per veure…)
L’anunci del tancament de TIPSA m’ha fet reflexionar per enèsima vegada. Vist el panorama del futur immediat he sentit la necessitat d’expressar un parell d’idees que considero imprescindibles per a tirar endavant.
No és correcte apostar només per un sector o una empresa. Cal diversificar-nos. Cal eixamplar la visió i focalitzar les activitats que donen valor afegit i que tenen recorregut a mitjà i llarg termini. Des de l’Ajuntament s’ha de promoure la recerca ACTIVA de feina (adjectiu totalment imprescindible per sortir del pou en el qual està posat Tordera, la comarca i tot el país) i la formació en els sectors on hi pot haver més possibilitats de trobar feina.
Per altra banda, cal apostar fort pel suport a l’emprenedoria i al cooperativisme, com un model participatiu de gestió empresarial que ha de guanyar terreny en el dia de demà si pretenem tirar endavant com a poble. Us recomano aquesta entrevista de Miquel Miró –president d’Ara Coop– per entendre una mica més com el cooperativisme pot ser una via de sortida d’aquesta crisi, des de l’esquerra, la solidaritat i la democràcia. Una dada que espero que us encoratgi a escoltar l’entrevista: mentre la creació de societats mercantils l’any 2009 es va reduir un 32% respecte el 2008, el número de cooperatives va créixer un 14%.
Com bé diu a l’entrevista, “el poder està en les persones, no en el capital”.

 

Treballem-hi i busquem solucions per sortir de la crisi d’una forma responsable i participativa.


Accions

Information

Deixa un comentari