Sobre el ple del 29.09.11: ROM, regulació d’usos de plantes baixes, immersió lingüística, aigua corrent…

30 09 2011

Ahir, dijous 29 de setembre, hi va haver ple a l’Ajuntament de Tordera. Faig una explicació bastant exhaustiva de com va anar i per això, el post és una mica més llarg del que havia previst inicialment. A l’ordre del dia hi havia:

 

 

–          Aprovació del Reglament Orgànic Municipal (ROM)

El ROM és la norma que regula l’organització i el règim de funcionament dels òrgans municipals, el seu règim jurídic, les normes procedimentals bàsiques i l’estatut dels membres de la corporació. Tots el grups municipals hem fet durant les últimes setmanes un exercici de responsabilitat i esforç per arribar a un consens i aprovar el ROM per unanimitat. No podia ser que a l’any 2011 no hi hagués cap document que regulés el funcionament del consistori. Per a més informació, clica aquí.

–          Aprovació de l’Ordenança reguladora d’usos en planta baixa al nucli urbà

Aquesta ordenança es contradiu amb unes modificacions –en què s’apostava pel comerç dinàmic- que es van fer durant la passada legislatura. Amb la nova aprovació es torna a l’escenari de fa 3 anys, quan hi havia total llibertat a les plantes baixes d’instal·lar establiments freds (oficines, despatxos, bancs…) i calents (comerços), fet que empobreix el centre del poble.
La modificació d’ahir no va en el sentit d’aconseguir el model que defensa ERC per Tordera. Esquerra Republicana vol un nucli urbà per les persones i pel comerç. Per aconseguir-ho, però, no n’hi ha prou fent ordenances; és imprescindible la zona de vianants del centre, que ja va amb una dècada de retard! (segons declaracions del regidor Jordi Camó al ple, durant el mes de novembre de 2011 es farà una prova pilot durant 1 o 2 dies a la setmana i s’informarà als ciutadans i ciutadanes de la peatonalització del centre de Tordera). Només amb un centre de la vila pel vianant i pel comerç dinàmic podrem fer reviure els carrers del  nucli històric, els quals han defallit fa temps.

–          A proposta d’ERC, moció de CiU, PSC i ERC, sobre la decisió del TSJC referent a la immersió lingüístic.

Tots els grups polítics, exceptuant el PP, vam aprovar una moció per: 1) manifestar el rebuig a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), 2) donar suport al sistema d’immersió lingüístic dels centres educatius, que fa uns 30 anys que està en marxa i amb uns resultats òptims, i 3) adherir-nos des del Ple Municipal a la iniciativa somescola.cat.
Des d’ERC creiem que cal defensar el futur de les generacions que vindran i hem de vetllar i treballar perquè els alumnes dominin 3 llengües com a mínim (català, castellà i anglès) al finalitzar l’educació obligatòria. Ara bé, el català ha de ser la llengua vehicular a les nostres escoles i és la llengua d’unió entre els ciutadans i ciutadanes dels territoris de parla catalana, independentment de la seva procedència.

–          A proposta del PSC, moció de CiU, PSC, ERC i PP per estalviar el pagament de l’aigua potable que no s’usi al nucli urbà de Tordera

Es va aprovar un descompte de 6.000 litres d’aigua al trimestre per cada abonat del nucli urbà fins que no estigui resolt el problema de l’alta concentració de manganès a l’aigua corrent d’aquesta zona. Això se solucionarà captant l’aigua de nous pous situats en zones del municipi amb concentracions baixes de manganès (com per exemple, Àgora Parc). L’alta concentració de manganès és la causa que l’aigua arribi oxidada (de color marró) als habitatges, fet que provoca molts problemes i despeses. Per a més informació, clica aquí.

          Precs i Preguntes

En el torn de precs, ERC vam demanar que se senyalitzi la situació de l’estació de tren des del nucli urbà, i que se senyalitzi, sobretot, el nucli urbà des de la sortida de l’estació de tren. D’aquesta manera, la gent que ve per primera vegada a Tordera tindrà més facilitats de mobilitat. L’equip de govern va prendre nota del prec.

Per altra banda, vam realitzar 3 preguntes:

  • Quan entrarà en funcionament el Mercat de Sant Pere?

En principi s’havia de posar en marxa el 15 de setembre d’enguany. El regidor Jordi Camó va comentar que hi havia retards en l’execució per l’endarreriment de les publicacions al DOGC. Va assegurar que a finals de novembre o principis de desembre hi hauria mercat.

És lamentable que, havent-hi una demanda que cobreix l’oferta per posar les parades en el mercat de Sant Pere i amb tota la maquinària pràcticament preparada, l’Ajuntament s’hagi encantat i no hagi sabut agilitzar en els tràmits de publicació en el DOGC per tal que el mercat pogués començar aquest mes de setembre. El mercat és necessari per potenciar el comerç a Sant Pere.

  • Quan es posarà en marxa la zona de vianants al centre de Tordera?

Segons el regidor Jordi Camó, durant el mes de novembre es restringirà el pas de vehicles en horari comercial 1-2 dies a la setmana (dimecres i algun dissabte) i s’aprofitarà per fer activitats de cap de setmana per explicar als ciutadans i ciutadanes la nova forma de mobilitat. Posteriorment, la peatonalització s’estendrà a la resta de dies de la setmana (dilluns – dissabte).

ERC portem dient des de fa 10 anys que cal fer la zona de vianants al centre, com en molts altres pobles, on s’ha vist que els resultats han estat molt positius. Tot i els obstacles que ha posat CiU, si fem les coses bé, tenim confiança en què es podrà remuntar i recuperar el centre.

  • Sobre la senyalització provisional d’aquest estiu a la rotonda d’entrada a Sant Daniel i sortida de l’autopista C-32 (carretera Gi-600).

Segons l’alcalde, la competència exclusiva d’aquesta senyalització és de Mossos d’Esquadra i va assegurar que l’Ajuntament havia fet una queixa formal al Departament d’Interior en què es posava de manifest que aquesta senyalització provisional causa moltes molèsties a veïns de Tordera per entrar i sortir de les zones on resideixen, i que el que no pot ser és donar prioritat a les persones que vénen a passar el cap de setmana a la costa, en detriment dels habitants de la zona.

Des d’ERC demanem a l’Ajuntament que s’intenti evitar la mateixa situació en un futur proper, buscant solucions conjuntament amb el Departament d’Interior.


(Si hi ha algun tema que vulgueu preguntar, no dubteu en fer-ho, així com expressar el vostre punt de vista sobre qualsevol dels punts que es van tractar al ple d’ahir)


Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: